Ris tilberedt med smør og løg

Indisk titel Pyaz wali basmati chawal
Kategori Ris
Hovedingrediens Ris
Oprindelse Indisk
Antal 4
Samlet tid 0:00
Tilberedning 0:00
Karakter 0/0/0/0/0
 
Ingredienser
50 g usaltet smør
1 middelstort Løg skrællet og skåret i papirtynde halvmåner
425 ml Basmati ris
5 hele Nelliker
5 hele Grønne kardemomme
2 stk Kanel, hel af ca. 2,5 cm
1 tsk Salt
700 ml Vand
Fremgangsmåde
Smelt smørret i en svær gryde over middel blus. Når smørret er godt varmt, men det må ikke brune, kommes kardemomme, nelliker og kanel i og steg disse krydderier i et par minutter.

Kom nu løg i og sauter til løgstykkerne er klare.

Kom nu den omhyggeligt rensede, vaskede, afdryppede og iblødsatte ris i olien med løg og krydderier sammen med salt. Rør og sauter igen i et minut, hæld så vandet på og bring risen i kog. Læg nu et tætsluttende, tungt låg på og lad retten koge ved meget lavt blus i nøjagtig 25 minutter.

Når man skal koge ris efter denne originale indiske metode, skal man helst bruge en virkelig svær gryde med et helt tætsluttende låg. Gode kobbergryder eller emaljerede støbejernsgryder er at foretrække, men mange gryder har ikke noget godt låg. Derfor dækker man først åbningen med alu folie, som man rynker hele vejen omkring grydens kant, så det bliver så tætsluttende som muligt, inden man lægger selve låget på. Risen koges nu i dampen inde i gryden. Derfor må dampen ikke slippe ud, for så bliver risen ikke kogt færdig på de 25 minutter. Man kan derfor heller ikke kikke "undervejs"! Et for let låg kan gøres tungere med fx en kedel vand.

Note


Karsten Vest Nielsen Copyright © 2001, VestNielsen.